Γρίπη ή Κοινό κρυολόγημα;
Τι έχω; Εποχική γρίπη ή απλό κρύωμα. Η μύτη βουλωμένη, ο λαιμός “γδέρνει”, το κεφάλι “βαρύ”. (Έκανα και το εμβόλιο!!!). Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια. Μην μπερδεύεστε όμως, άλλη η βαρύτητα της γρίπης και άλλη του κοινού κρυολογήματος. Είναι καλό να μπορείτε να διακρίνετε τις δύο παθήσεις.
Η σίγουρη διάγνωση γίνεται με βαμβακοφόρο στυλεό ο οποίος συλλέγει επίχρισμα από τις εκκρίσεις – μόλις αρρωστήσουμε. Για περισσότερες λεπτομέρειες για τα τεστ δείτε εδώ (https://labtestsonline.org/understanding/analytes/flu/tab/test/).
Α. Κοινό κρυολόγημα
Α1. Τι είναι το κοινό κρυολόγημα;
Προφανώς λέγεται κοινό για κάποιο λόγο. Αποτελεί την πιο συχνή αιτιολογία προσέλευσης στο ιατρείο, χαμένων ωρών εργασίας και αποχής από το σχολείο. Ενώ το κρύωμα υποχωρεί γρήγορα, τα συμπτώματα μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν μέχρι και 2 εβδομάδες μετά. Αντίθετα με την γρίπη τα συμπτώματα είναι ήπια και συνήθως δεν οδηγεί σε σοβαρές και απειλητικές καταστάσεις για την ζωή. Σύμφωνα με την κλινική Mayo (http://www.mayoclinic.org/) οφείλεται σε περίπου 100 διαφορετικά είδη ιών – κυρίως όμως σε ρινοιούς, κορονοιούς και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Κοινό κρυολόγημα μπορούμε να κολλήσουμε καθ’ όλη την περίοδο του έτους αλλά κυρίως φθινόπωρο και χειμώνα. Μεταδίδεται με σταγονίδια που διασπείρονται από αυτόν που νοσεί όταν βήχει ή φτερνίζεται. Αρρωσταίνουμε αν ακουμπήσουμε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας μετά την επαφή με τις επιφάνειες στις οποίες επικάθονται τα σταγονίδια αυτά.
Α2. Συμπτώματα κρυολογήματος.
Συνήθως ήπια:
- βουλωμένη μύτη και καταρροή
- πονόλαιμος
- φτέρνισμα
- δεκατική πυρετική κίνηση ή ήπια αυξημένος πυρετός
- βήχας
- πονοκέφαλος, αρθραλγίες, μυαλγίες
- κόπωση
Α3. Θεραπεία.
Είναι μεταδοτικό τις πρώτες 2 μέρες που είμαστε άρρωστοι, οπότε μείνετε σπίτι και ξεκουραστείτε. Τα αντιβιωτικά δεν έχουν καμία θέση. Δεν βοηθούν να μειωθούν οι μέρες νοσηλείας και δεν έχουν προφυλακτική δράση. Χρησιμοποιήστε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (αποσυμφορητικά, παρακεταμόλη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη). Μερικοί χρησιμοποιούν Vit C, εχινάκεια, ψευδάργυρο. Τις πρώτες μέρες χρειάζεστε φαρμακοποιό και όχι γιατρό. Το κρύωμα θα υποχωρήσει σύντομα. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν μετά από μια εβδομάδα δεν έχετε βελτιωθεί ή έχετε υψηλό και επίμονο πυρετό. Βήχας με συριγμό μπορεί να είναι σύμπτωμα άσθματος ή βρογχίτιδας και χρειάζεται εξέταση από ιατρό.
Α4. Πρόληψη.
Δεν υπάρχει εμβόλιο! Το εμβόλιο της γρίπης δεν καλύπτει το κοινό κρυολόγημα. Αποφεύγουμε να έρθουμε σε επαφή με αυτούς που νοσούν. Μπαίνουμε στην απομόνωση αν νοσήσουμε εμείς οι ίδιοι. Καλή υγιεινή (πλένουμε τα χέρια μας συχνά και χρησιμοποιούμε απολυμαντικά).
Β. ΓΡΙΠΗ
Β1. Τι είναι η γρίπη;
Είναι και αυτή μία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από τους ιούς της ινφλουέτζας A, B, C. Μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία. Αντίθετα από το κοινό κρυολόγημα έχει εποχικότητα από το φθινόπωρο έως την άνοιξη. Μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο του κοινού κρυολογήματος που περιγράψαμε παραπάνω. Κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης αλλάζει με βάση το ποιος ιός έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει λοίμωξη για τη δεδομένη χρονιά.
Β2. Συμπτώματα.
Παρόμοια με του κοινού κρυολογήματος αλλά συνήθως εντονότερα:
- βήχας
- υψηλός πυρετός
- πονόλαιμος
- ρίγος
- έντονες μυαλγίες, αρθραλγίες
- βουλωμένη μύτη, καταρροή
- έντονη κόπωση που μπορεί να διαρκέσει μέχρι 2 εβδομάδες
- κυρίως τα παιδιά, έμετο και διάρροια
Β3. Θεραπεία.
Καλή ενυδάτωση και ξεκούραση. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ποτέ ασπιρίνη στα παιδιά. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιικά φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν της μέρες νόσησης και να προλάβουν την πνευμονία αν χορηγηθούν 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Β4. Πότε καλούμε τον γιατρό;
Οι ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι :
- άτομα άνω των 50 ετών
- έγκυες
- παιδιά κάτω των 2 ετών
- αυτοί που είναι σε ανοσοκαταστολή (λήψη κορτιζόνης, χημειοθεραπεία, HIV/AIDS)
- αυτοί που έχουν χρόνια καρδιολογικά / αναπνευστικά προβλήματα
- αυτοί που πάσχουν από αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθειες
- αυτοί που ζουν σε ιδρύματα, κλινικές
Επικοινωνήστε άμεσα εάν εμφανίζετε:
- πρόβλημα να πάρετε ανάσα
- σοβαρό πονόλαιμο
- βήχα με φλέματα κιτρινοπράσινης χροιάς
- έντονα υψηλό πυρετό
- δυσφορία στο στήθος
Ρηχή αναπνοή, ευερεθιστότητα ή λήθαργος, άρνηση λήψη τροφής και υγρών, δυσκολία στην επικοινωνία αποτελούν σοβαρά προβλήματα και χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης.
Β4. Πρόληψη
Η πρόληψη για την γρίπη είναι το εμβόλιο της γρίπης. Επίσης βοηθάνε μερικοί κανόνες υγιεινής. Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχα αντισηπτικά. Δεν ακουμπάμε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια με τα χέρια μας. Παραμένουμε μακριά από όποιον έχει συμπτώματα γρίπης και κάνουμε τους άλλους να νιώθουν την απουσία μας όταν είμαστε άρρωστοι. Τους επιτρέπουμε να χαρούν την παρέα μας μόνο όταν είμαστε υγιείς…