Ανησυχούμε και ενδιαφερόμαστε για την υγείας μας. Είμαστε όμως σίγουροι ότι κάνουμε πάντα το καλύτερο; Η πρόθεση για να κάνουμε κάτι δεν φτάνει πάντα από μόνη της. Οφείλουμε να το κάνουμε και με τον σωστό τρόπο.
Αποφασίζουμε λοιπόν να κάνουμε κάποιες εξετάσεις έχοντας την βεβαιότητα ότι θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Έτσι λοιπόν, παρακάμποντας την εκτίμηση του κλινικού ιατρού (για πολλαπλούς λόγους) συμβουλευόμαστε κάποιον γνωστό (που ξέρει από την μαμά του, τη θεία κ.α) ή/και το διαδίκτυο (το οποίο στα κατάλληλα χέρια είναι ένα πολύτιμο εργαλείο). Ο εργαστηριακός ιατρός εκτελεί τις οδηγίες μας και συνήθως ακόμα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων τα ερμηνεύουμε μόνοι μας.
Είμαστε όμως σίγουροι ότι όλα έγιναν όπως πρέπει; Είμαστε σίγουροι ότι μια μικρή αναζήτηση στο ίντερνετ και μια συνομιλία με κάποιον που δεν είναι κλινικός γιατρός θα προασπίσει την υγεία μας; Μπορούν 10 και πλέον χρόνια σπουδών και άλλα τόσα, τουλάχιστον, εμπειρίας να αντικατασταθούν από 2 ή και 3 ώρες ενασχόλησης. Μπορεί ποτέ η πληροφόρηση να αντικαταστήσει τη γνώση;
ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ
Ο κλινικός ιατρός αφού σας ρωτήσει πληροφορίες για να έχει στοχευμένη προσέγγιση, θα σας συμβουλέψει και θα διαλέξει τις εξετάσεις που εξυπηρετούν καλύτερα τον σκοπό σας (τη διασφάλιση και προαγωγή της υγείας σας). Όταν τα πράγματα γίνονται με την σωστή σειρά αποφεύγουμε τυχόν περιττά έξοδα ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουμε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις που θα καθορίσουν την ιατρική απόφαση στα θέματα της υγείας μας.