Οικογενειακός Ιατρός
MSc Διαβητολογίας

ΜSc Αισθητικής Ιατρικής

Τηλεφωνο:
25210-25702

Πολλά φάρμακα – πολλά προβλήματα

12 φάρμακα σε 98χρονη

Σήμερα το πρωί χρειάστηκε να συνταγογραφήσω πολλά φάρμακα για μια 98χρόνη. Η γυναίκα αυτή, έπαιρνε καθημερινά 12 φάρμακα. Αναρωτήθηκα λοιπόν, ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος για αυτή τη γυναίκα; Τα φάρμακα που λαμβάνει – με όποιο τρόπο τα λαμβάνει – ή τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει μία 98χρονη;

Ο πραγματικός κίνδυνος για την 98χρονη

Όταν έχουμε μπροστά μας έναν 98χρονο οργανισμό σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για προβλήματα υγείας (καρδιά, πίεση, ζάχαρο, άνοια) με τον τρόπο που μιλάμε για έναν 50χρονο. Τα 100 χρόνια και μόνο μας αποδεικνύουν μια θαυμάσια μίξη γενετικού υλικού, υγιούς τρόπου ζωής, τύχης και ιατρικής υποβοήθησης. Για έναν οργανισμό που έχει φτάσει στα όρια της βιολογικής του μοίρας η πρώτη και πιο πιθανή αιτία θανάτου είναι τα 12 φάρμακα που παίρνει. Κάποιου είδους παρενέργεια, κάποια αλληλεπίδραση φαρμάκων, μια λάθος υπερδοσολόγηση μπορεί να αποβούν μοιραία. Δυστυχώς, τα πολλά φάρμακα την περιμένουν με το ρόπαλο στην γωνία για να της δώσουν ένα άδοξο τέλος.

Ποια είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου στην Αμερική; (Ορίστε;)

Μετά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου είναι τα ιατρογενή προβλήματα. Και λέγοντας ιατρογενή με απλά λόγια εννοούμε κάθε ιατρική πράξη που προκαλεί πρόβλημα(τα) στην υγεία των ασθενών. Τα ιατρογενή προβλήματα συνήθως αποκρύπτονται και δεν αναφέρονται πουθενά. Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι στην χώρα μας δεν υπάρχει σχεδόν καμία επίσημη καταγραφή, και ότι σπάνια γίνονται νεκροψίες, δεν ξέρουμε πραγματικά από ποια αίτια κινδυνεύουμε περισσότερο.

Με την ιατρική δεν παίζουμε

Αυτό που θέλω να επισημάνω σε αυτό το άρθρο είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, ασθενείς και ιατροί ότι με την ιατρική δεν παίζουμε. Δεν λαμβάνουμε θεραπείες έτσι απλά. Δεν κάνουμε χειρουργεία αν δεν υπάρχει λόγος.  Μπορεί να αλλάξει η ζωή μας για πάντα. Εάν μπει μια λάθος διάγνωση ο ασθενής θα παίρνει πιθανότατα για μία ζωή μια θεραπεία που δεν του χρειάζεται. Ταυτόχρονα θα υποβόσκει πάντοτε αθεράπευτο το πραγματικό πρόβλημα υγείας. Δεν είναι υπερβολικό να θεωρήσουμε ότι ο γιατρός – χειρουργός είναι κατά κάποιο τρόπο ένας “μάγος”. Τα μικρά παιδιά (μέσα από τα παραμύθια) γνωρίζουν ότι με την μαγεία δεν παίζουμε. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να είμαστε πιο προσεχτικοί όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές.

 Η βασική κεντρική αξία της ιατρικής.

Όταν δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε ή να ανακουφίσουμε, οφείλουμε να μην προκαλούμε περισσότερο κακό.

Πώς καταλήξαμε λοιπόν σε όλο αυτό; Είναι σύμμαχος η ιατρική ή εχθρός; Ποια είναι η λύση του προβλήματος; Θα πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας και την εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στην ιατρική κοινότητα; Προφανώς η λύση δεν είναι εύκολη δεν μπορώ να δώσω τη λύση του προβλήματος μέσα από ένα άρθρο για ένα πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων.

Η προσευχή του γιατρού

“Από την άγνοια των ορίων, από τον πλεονάζοντα ζήλο για το καινούργιο και την περιφρόνηση για το παλιό, από τον υπερθεματισμό της γνώσης έναντι της σοφίας, της επιστήμης έναντι της τέχνης και της ευφυΐας έναντι της κοινής λογικής, από τον υποβιβασμό τού ασθενή σε περιστατικό και από τη χορήγηση θεραπείας πιο επώδυνης από την ίδια την ασθένεια, Κύριε, σώσε μας.”

(Σερ Ρόμπερτ Χάτσισον 1871 – 1960)

Η προσευχή του πολίτη

Το πρόβλημα αφορά όμως και τους ασθενείς, καθώς είναι και αυτοί οι οποίοι θα “απολαύσουν” τις ευεργετικές ή όχι επιδράσεις των ιατρικών πρακτικών. Θα προσπαθήσω να δώσω μερικές συμβουλές (οι οποίες βασίζονται στην δική μου λογική και εμπειρία και δεν βασίζονται σε κάποια επαλήθευση με επιστημονικές μελέτες).

  • Γιατρός με εμπειρία που αποφασίζει να μην χορηγήσει φάρμακα δεν είναι απαραίτητα κακός γιατρός ή έχει άγνοια του αντικειμένου.
  • Η γνώμη χειρουργού που είναι σε θέση να εκτελέσει την επέμβαση άψογα και με οικονομικό όφελος από την επέμβαση αλλά συστήνει την μη χειρουγική λύση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με χειρουργό με την ίδια εμπειρία που έχει οικονομικά οφέλη από την εκτέλεση της επέμβασης.
  • Αποφυγή φαρμάκων και ουσιών που δεν έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα και πολυετή προϊστορία στην φαρμακευτική αγορά και την ιατρική κοινότητα.
  • Αποχή από θεραπείες για προβλήματα που πιθανότατα ο οργανισμός είναι σε θέση να διορθώσει μόνος του.
  • Δεν πιστεύουμε σε γιατρούς που υπερθεματίζουν φάρμακα και τον εαυτό τους (υπάρχει πιθανότατα οικονομικό όφελος).
  • Πιστεύουμε γιατρούς που από την εφαρμογή αυτών που προτείνουν δεν έχουν οικονομικό όφελος.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση στην υγεία του ασθενούς (ο ασθενής είναι με την πλάτη στον τοίχο, π.χ. καρκίνος, ) επιζητούμε πάση θυσία κάθε είδους τεκμηριωμένη θεραπεία.
  • Δεν πιστεύουμε σε μαγικά χάπια και ζωμούς από παντζάρια που καταπολεμούν τον καρκίνο (και άλλες σοβαρές παθήσεις) – είναι ειλικρινά γελοίο!!
  • Προσπαθούμε να ελαττώσουμε όσο το δυνατόν τις βλαβερές ουσίες και να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Κανένα φάρμακο, καμία επέμβαση δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής! Μην περιμένετε ένα χαπάκι να λύσει, να αντισταθεί, να αντιστρέψει έναν μεταβολικό καταρράκτη που έχει δημιουργηθεί με ένα λάθος τρόπο ζωής πολλά χρόνια πριν!!!