Βελγικό δικαστήριο καταδικάζει γονείς σε φυλάκιση λόγω του ότι με την χρήση εναλλακτικής διατροφής οδήγησαν το 6μηνο μωρό τους σε υποσιτισμό και αφυδάτωση. Το μωρό κατέληξε με βάρος 4,3 κιλών (μόλις ένα κιλό παραπάνω από το βάρος γέννησης του). Οι γονείς είχαν αποφασίσει να στερήσουν λακτόζη και γλουτένη από το παιδί παρόλο που ο γιός τους δεν είχε διαγνωστεί με δυσανεξία σε αυτές τις ουσίες. Και ενώ η κατάσταση της υγείας του παιδιού τους χειροτέρευε, δεν ζήτησαν ιατρική βοήθεια αλλά ενημερώνονταν από το ιντερνέτ και τους πελάτες του μαγαζιού που διατηρούσαν με φυσικά προϊόντα διατροφής.
Υπάρχει τελευταία η τάση – στροφή του κόσμου προς την εναλλακτική ιατρική (με ό, τι αυτό περιλαμβάνει). Μερικές από τις εναλλακτικές προσεγγίσεις είναι η κινέζικη ιατρική, ο βιοσυντονισμός, η ομοιοπαθητική, η βοτανοθεραπεία , ο βελονισμός, η φυσιοπαθητική, η δίαιτα ανάλογα με ομάδες αίματος και άλλα πολλά. Ο ασθενής έχει φυσικά το δικαίωμα να βρει τη λύση που του ταιριάζει καλύτερα. Όμως όλες οι λύσεις δεν είναι για όλους. Δεν χρειάζεται να μπούμε στην διαδικασία να ζητήσουμε ενδείξεις και μελέτες στις οποίες βασίζονται αυτές οι πρακτικές. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να γίνουν μελέτες (παρόλο που η κλασική ιατρική το απαιτεί) για τα πάντα. Εξάλλου μερικές από αυτές τις προσεγγίσεις έχουν αποτέλεσμα και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια (π.χ. κινέζικη ιατρική). Θα ρωτήσω όμως κάτι πολύ απλό: Για ποιο λόγο να μην ρωτήσουν την γνώμη ενός παιδιάτρου όταν έβλεπαν ότι το παιδάκι τους δεν είναι καλά; Γιατί ήταν σίγουροι ότι ένας παιδίατρος δεν θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια; Για ποιο λόγο θα πρέπει να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με αυτό το φορτίο, ότι εξαιτίας της προσέγγισης αυτής πέθανε το παιδί τους;
Δυστυχώς, στην συνείδηση όλων των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών υπάρχει αντιπαλότητα και ασυμβατότητα μεταξύ των δύο κλάδων ιατρικής. Της “κλασικής” και της λεγόμενης “εναλλακτικής”. Όμως δεν μιλάμε για μουσική. Ούτε για θέατρο. Δεν υπάρχουν πολλών ειδών “ιατρικές”. Η ιατρική είναι μία και σκοπό έχει να προλαμβάνει, να θεραπεύει, να ανακουφίζει. Υπάρχει μόνο η σωστά ασκούμενη ιατρική και η λανθασμένη. Μια θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να αποτύχει, για πάρα πολλούς λόγους, δεν μπορεί να αποτελεί την αιτία για να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας σε ένα ολόκληρο κλάδο και να παραδινόμαστε, χωρίς αμφιβολίες ή εξεταστική ματιά, σε κάτι άλλο.
Παλιότερα, η ιατρική κοινότητα ήταν κάθετη και εντελώς αντίθετη σε άλλου είδους προσεγγίσεις. Τον τελευταίο καιρό όμως έχει αρχίσει να γίνεται πιο σοφή και να θέλει να ενσωματώσει στον κορμό της και άλλους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας. Απαιτεί όμως ενδείξεις στις οποίες να μπορεί να βασιστεί ο γιατρός για να αιτιολογήσει τις πρακτικές που εφαρμόζει. Ενώ λοιπόν η ιατρική, με αυτοκριτική ματιά, επανεξετάζει πρακτικές του παρελθόντος και επαναπροσδιορίζει παλιές και νέες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι την ακυρώνουν έτσι απλά και παρακάμπτουν αιώνες εμπειρίας και μελετών. Την θέση του παλιού “ξερόλα” γιατρού που δεν θέλει να ξέρει τίποτα για άλλες προσεγγίσεις θεωρώντας ότι τα ξέρει όλα και τα θεραπεύει όλα έχουν πάρει κάποιοι νέοι επαγγελματίες που τα ξέρουν όλα και τα θεραπεύουν όλα με ένα τρόπο (το δικό τους).
Θέλετε να δοκιμάσετε μια άλλη θεραπευτική προσέγγιση;
Κάντε το!!!
Όμως διατηρείστε την οξυδέρκεια σας και αναπτύξτε την ικανότητα να καταλαβαίνετε αν κάτι αξίζει τον κόπο και αν πραγματικά λειτουργεί. Αν κάτι δεν σας βοηθάει και το βλέπετε, μην λέτε ψέματα στον εαυτό σας μόνο και μόνο για να στηρίξετε μία απόφαση που αποδείχτηκε λιγότερο κατάλληλη.
Κωνσταντίνος Βολιώτης
Πηγή