Οικογενειακός Ιατρός
MSc Διαβητολογίας

ΜSc Αισθητικής Ιατρικής

Τηλεφωνο:
25210-25702

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μια χρόνια νόσος που προέρχεται είτε από ανικανότητα του παγκρέατος να παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε από την αδυναμία του σώματος να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει. Ινσουλίνη είναι η ορμόνη του σώματος που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η υπεργλυκαιμία , ή αυξημένη γλυκόζη αίματος, είναι το αποτέλεσμα του αρρύθμιστου ΣΔ και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε σημαντικές βλάβες στα αγγεία και τα νεύρα του οργανισμού.
Το 2014, το 9% των ενηλίκων παγκοσμίως είχε ΣΔ. Το 2012 1,5 εκατομμύρια θάνατοι προήλθαν από ΣΔ. Το 80% των θανάτων προέρχονται από χώρες με χαμηλό-μεσαίο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι (ΣΔΙ)
Ο ΣΔΙ (ή παλιότερα ινσουλινοεξαρτώμενος, ή παιδικός) χαρακτηρίζεται από την αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης από τον οργανισμό και απαιτεί την καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης. Τα αίτια είναι άγνωστα και η εμφάνισή του δεν μπορεί να προληφθεί με τις μέχρι τώρα δυνατότητες της επιστήμης.
Συμπτώματα (μπορεί να εμφανιστούν αιφνιδίως): μεγάλη ποσότητα απώλειας ούρων, έντονο αίσθημα δίψας και αυξημένη πρόσληψη νερού, πείνα, απώλεια βάρους, καταβολή.
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου IΙ (ΣΔIΙ)
O ΣΔΙΙ (ή παλιότερα μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή του ενηλίκου) προέρχεται από την αδυναμία του σώματος να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει. Το 90% των διαβητικών  είναι τύπου ΙΙ. Οφείλεται κυρίως στην παχυσαρκία και την έλλειψη φυσικής άσκησης.
Συμπτώματα: μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα του ΣΔΙ, αλλά λιγότερο έντονα ή και χωρίς συμπτώματα καθόλου. Πολλές φορές η διάγνωση αργεί να γίνει, όταν έχουν ήδη εγκατασταθεί επιπλοκές στα όργανα στόχους.

Διαβήτης Κύησης
Είναι η υπεργλυκαιμία που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της κύησης με επίπεδα γλυκόζης πάνω από τα φυσιολογικά αλλά χαμηλότερα από εκείνα που χαρακτηρίζουν τον ΣΔ. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά την κύηση και την γέννα και την εμφάνιση ΣΔΙΙ στο μέλλον.
Διαγιγνώσκεται κατά την διάρκεια της κύησης με προληπτικές εξετάσεις.

Διαταραχή ανοχής γλυκόχης (IGT)  και Διαταραχή γλυκόζης νηστείας (IFG)
Είναι ενδιάμεσες καταστάσεις μεταξύ του ΣΔ και του φυσιολογικού. Τα άτομα με ΙGT και IFG  είναι σε μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, χωρίς αυτό να μην είναι αναστρέψιμο.

Παγκόσμιος χάρτης. Συχνότητα εμφάνισης του Σακχαρώδη διαβήτη στον πληθυσμό (2013).
Πηγή ΠΟΥ- IDF