Γιατρέ μου τι πρέπει να τρώω? Μία από τις πιο συχνές και ουσιώδεις ερωτήσεις ενός διαβητικού προς το διαβητολόγο.
Οι γιατροί δίνουμε στους ασθενείς νέες οδηγίες- εντολές, αναλύουμε πόσο καλό είναι το καινούργιο φάρμακο, όμως σχεδόν πάντα ξεχνάμε να συζητήσουμε με τον ασθενή το τι τρώει. Τις λιγοστές φορές δε που αναφερόμαστε σε αυτό το θέμα ο γιατρός παίζει τον ρόλο του δικαστή και ο ασθενής νιώθει ότι πρέπει να απολογηθεί. Με αποτέλεσμα να γεμίζουμε τον ασθενή με τύψεις, ενοχές και άγχος.
Το άγχος βέβαια καταβάλει την δύναμη της θέλησης όσο τίποτα άλλο. Πόσο δύσκολο είναι άραγε να ακολουθήσουμε όλοι μας μια δίαιτα γεμάτη μη (μη αυτό, μη το άλλο) όταν νιώθουμε αγχωμένοι; Όσο περισσότερο άγχος νιώθουμε τόσο πιο πιθανό είναι φάμε παραπάνω, να μην ακολουθήσουμε σωστές οδηγίες, να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα και να κάνουμε γενικότερα πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουμε αργότερα.
Και τι κάνουμε λοιπόν;
Απλά γράφουμε φάρμακα;
ΟΧΙ!!!!!
Η ιατρική διαιτολογική θεραπεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη και θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πάθηση που κατεξοχήν έχει το μεγαλύτερο όφελος από μία σωστή διατροφή. Σε πολλές έρευνες, αλλά κυρίως στην έρευνα Diabetes Control and Complication Trial (DCCT) έχει αποδειχθεί ότι η σωστή διατροφή είναι τόσο αποτελεσματική ώστε να αποτελεί ξεχωριστή θεραπεία. Αντιπροσωπεύει ένα ουσιώδες εργαλείο για την επίτευξη και διατήρηση ενός ιδανικού μεταβολικού ελέγχου της νόσου. Βοηθάει αποτελεσματικά στην μείωση του καρδιοαγγειακού κινδύνου και των επιπλοκών του διαβήτη.
Η αποκαλούμενη «δίαιτα του διαβητικού», επικεντρωμένη τις προηγούμενες δεκαετίες σε αυστηρές παραμέτρους όσον αφορά στους υδατάνθρακες, σήμερα πρέπει να σταθμιστεί και να προσωποποιηθεί με βάση τις ανάγκες, τους γλυκαιμικούς στόχους, την γλυκο-μεταβολική ισορροπία, τις τιμές λιπιδίων, την νεφρική λειτουργία, την υπογλυκαιμική θεραπεία και κυρίως την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής.
Δεν συνταγογραφούμε λοιπόν μόνο φάρμακα…