Οικογενειακός Ιατρός
MSc Διαβητολογίας

ΜSc Αισθητικής Ιατρικής

Τηλεφωνο:
25210-25702

10 λόγοι για να γυμναστείς (άσχετοι με την υγεία)

Οι 10 λόγοι που εμένα προσωπικά με κινητοποιούν.

Δεν σημαίνει ότι είναι οι σωστοί. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να ταυτιστούν οι απόψεις μας ή τα ενδιαφέροντά μας.

1. Παράδειγμα προς μίμηση

Καθώς  η έλλειψη χρόνου με αναγκάζει να γυμνάζομαι στον προσωπικό μου χώρο, πολλές φορές η μικρή μου κόρη με βλέπει να πασχίζω. Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν. Με τα λόγια δεν μπορείς να τους πείσεις, είναι όμως  εξαιρετικοί μίμοι. Υποσυνείδητα έρχεται δίπλα μου και θέλει και αυτή να κάνει ότι κάνω και εγώ. Με θαυμάζει εκείνες τις στιγμές και περνάει ώρα μαζί μου προσπαθώντας να “γίνει” σαν εμένα. Για έναν πατέρα δεν υπάρχει πιο όμορφη αίσθηση.

2. Δύναμη – αντοχή

Μετά από λίγο καιρό άσκησης – όποια και αν είναι αυτή –  το σώμα μας αντεπεξέρχεται καλύτερα στις  προκλήσεις της καθημερινότητας  και με μεγαλύτερη επιτυχία. Μπορεί να μην είμαι τόσο δυνατός όσο πιστεύει  η κόρη μου αλλά σίγουρα  είμαι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήμουν λίγο καιρό πριν.

3. Αυτοάμυνα

Με την απλή άσκηση δεν μπορείς να γίνεις ένας γκουρού πολεμικών τεχνών. Όμως εδώ η αυτοάμυνα αναφέρεται σαν την ικανότητα να προστατέψω καλύτερα τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που αγαπάω κόντρα σε αντίξοες συνθήκες πάσης φύσεως σε συνδυασμό και με την δύναμη και αντοχή που αναφέρθηκε παραπάνω.

4. Ομορφιά

Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις εδώ.  Ίσως  είναι ο  πιο σημαντικός λόγος για τους περισσότερους που αθλούνται.  Η άσκηση βοηθάει να είμαστε και να νιώθουμε πιο όμορφοι.

5. Επαφή με την φύση

Μου αρέσει να βρίσκομαι μέσα στη φύση. Μερικές φορές ένας περίπατος σε ένα φυσικό τοπίο χωρίς την παρουσία άλλων ανθρώπων με βοηθάει να καθαρίσω το μυαλό μου. Για μένα είναι η πιο αναζωογονητική δραστηριότητα. Εκεί υπάρχει απόλυτη ηρεμία.

6. Γνωριμίες

Μπορεί να μην συχνάζω στα γυμναστήρια ή σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά ακόμη και έτσι μπορώ να έρθω σε επαφή με ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα γνώριζα. Τα κοινά ενδιαφέρονται ενώνουν τους ανθρώπους.

7. Πίεση χρόνου – Αύξηση Παραγωγικότητας

Για να βρω χρόνο να γυμναστώ πρέπει να κάνω κάποιες επιλογές στην διάρκεια της ημέρας μου. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχω χρόνο για χάσιμο. Δεν έχω το περιθώριο του χρόνου π.χ. να καθίσω άσκοπα μπροστά σε μια οθόνη. Αναγκάζομαι να περιορίζω τις υποχρεώσεις μου σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εφόσον λοιπόν οφείλω να κάνω σε λιγότερο χρόνο τα ίδια πράγματα πρέπει να αυξήσω την προσοχή μου σε αυτό που κάνω. Στην ουσία αναγκάζομαι να αυξήσω την παραγωγικότητα μου.

8. Αύξηση σεξουαλικής διάθεσης και ικανότητας

Αυτό είναι ταμπού. Όμως μια ευτυχισμένη ζωή συμπεριλαμβάνει και την δυνατότητα να καλύψουμε τα βαθύτερα ένστικτα επιβίωσης. Η άσκηση έχει πολύ ευεργετικές δράσεις και σε αυτό τον τομέα.

9. Αυξημένη δυνατότητα πρόσληψης θερμίδων

Μου αρέσει το καλό φαγητό!! Θέλω να μην στερούμαι τίποτα. Η άσκηση με βοηθάει να αυξήσω τις βασικές ενεργειακές μου ανάγκες. Στην ουσία μπορώ να τρώω (με μέτρο πάντα ) με λιγότερους περιορισμούς, χωρίς να διαταράσσεται η σωματική μου διάπλαση.

10. Επιρροή σε άλλους ανθρώπους

Προτιμώ αυτά που προτείνω στου ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο μου να τα τηρώ στην προσωπική μου ζωή. Αυξάνει την αξιοπιστία στη φιγούρα του γιατρού που εκπροσωπώ  εκείνη τη στιγμή. Ταυτόχρονα ζω σε προσωπικό επίπεδο κάποιες δυσκολίες από αυτές που  μπορεί να αντιμετωπίσει όποιος προσπαθεί να ασκηθεί. Οι δικές μου αδυναμίες και αποτυχίες με φέρνουν πιο κοντά στους ασθενείς.

Η άθληση κάνει καλό στην υγεία

Αυτό όμως δεν είναι πάντα αρκετό για να ξεκινήσουμε να αθλούμαστε. Στο μυαλό ενός  ανθρώπου που δεν αθλείται, η άσκηση  είναι μία επίπονη διαδικασία. Απαιτεί χρόνο και κόπο χωρίς άμεσα αποτελέσματα (χαμένος κόπος). Δηλαδή ζητάμε από κάποιον να κάνει κάτι τώρα και να περιμένει οφέλη σε ένα αβέβαιο και μακρινό μέλλον. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που μας  βολεύει. Όχι στα πραγματικά δεδομένα.  Αρκετά συχνά,  αναφερόμαστε αφελώς  σε κάποιον  που παρά την άσκηση και την καλή διατροφή έχει  προβλήματα υγείας.  Ξεχνάμε παντελώς ότι αυτοί που έχουν τα περισσότερα προβλήματα υγείας είναι αυτοί που δεν προσέχουν. Αδυνατούμε να συνδεθούμε με τον μελλοντικό μας εαυτό και έτσι συνήθως οι επιλογές μας στο παρόν δεν έχουν προοπτική. Το μακροπρόθεσμο όφελος απλώς δεν μας απασχολεί.

Γιατί δεν βρίσκετε και εσείς του δικούς σας λόγους..